Where is the love?

The Black Eyed Peas vroegen zich zingend af: ‘Where is the love’? Een belangrijke levensvraag, ook voor de marketeer van nu.  Deze dient te worden beantwoord voordat er marketingplannen komen. Je wilt vast wel weten waarom…  

Regelmatig praat ik met opdrachtgevers over de liefde, de merkenliefde wel te verstaan. Wat boeit en bindt een gebruiker aan een bepaald merk, een specifiek product, dienst of bedrijf? Is dit het logo? Het beeldmerk? De tag line? De inhoud? Het gevoel dat men heeft bij deze zaken? Ik durf te beweren dat het antwoord ligt in alle bovengenoemde. Wij dénken dat we beslissingen verstandelijk nemen. Maar de belangrijkste beslissingen komen tot stand vanuit gevoel. Merkenliefde komt voort uit een gevoel van aansluiting: voelt de gebruiker zich thuis bij je merk (identiteit)?

Onderschat niet de kracht van een merkidentiteit die de merkenliefde aanspreekt. Deze identiteit ontstaat soms toevallig, maar meestal is hier goed over nagedacht. Dat is precies een van de dingen die wij bij de Blue Office Battery graag doen: meedenken over jouw merkidentiteit. Jouw merk, product, dienst of bedrijf naadloos laten aansluiten bij het gevoel van jouw klanten. Hoe wij dat doen houden wij natuurlijk een beetje geheim. Eén ding wil ik wel verklappen. Samen kunnen we die belangrijke vraag beantwoorden: ‘Where is the love?’


Bob Krijnen
Maart 2015

550fcf8b0d190f393c8296ca_Where-is-the-love.jpg

Out of the boxers?

Vaak hoor ik de kreet dat we meer ‘out of the box’ moeten denken. Men bedoelt hiermee dat wij ons vermogen aanspreken om de gebaande paden te verlaten.  Dit is voor heel veel mensen een heel moeilijke wandeling. Onze hersenen zijn door de jaren heen geprogrammeerd om verrassingen te vermijden en risico’s te ontlopen. Deze sterk geprogrammeerde mensen denken al snel ‘Wordt nu eens volwassen’ als ze een out-of-the-box-denker horen. Ik ga graag nog een stapje verder. Wat mij betreft is er geen box!  
Denk eens terug aan de tijd dat je een kind was: je fiets was je motor (met motorgeluid door dat stukje plastic tussen de spaken), de schommel je vliegtuig, de bank je boot, de boom je fort en Barbie je beste vriendin. De box waarin een cadeau kwam, gaf vaak langer speelplezier dan het cadeau zelf. Onze hersenen waren nog niet geprogrammeerd en we hadden het vermogen om vrij te denken! Wat nou risico’s? We verzonnen elke dag iets nieuws en hadden plezier. Plezier geeft nog meer creativiteit en dus nog meer nieuwe ideeën.   

Natuurlijk, je kunt niet de hele dag de gebaande paden verlaten om op zoek te gaan naar nieuwe kusten.  Voor alles is een tijd. En natuurlijk zijn niet alle ideeën goed Maar liever veel ideeën waarvan een aantal niet bruikbaar is, dan helemaal geen ideeën. Nadat het denken de vrije loop heeft gehad, is het goed om structuur in de ideeën aan te brengen. Zo kunnen ze verwerkt worden tot bruikbare, toepasbare acties. Mijn mening: een goed idee is pas een goed idee als dit idee uitgevoerd kan worden in de dagelijkse praktijk en waarde toevoegt aan het geheel: de strategie, de merkidentiteit, love factor, je campagne etc. Een avontuur dat ergens toe leidt. Out of the box? Er is geen box! (Behalve die waarmee je gespeeld hebt natuurlijk).


Bob Krijnen
December 2014

54913d91efd215213fdf8d1e_Chalotte%20%26%20Bob.JPG